Event description

Precon: Power BI voor business managers
Betrouwbare inzichten voor een slimmere organisatie

Inleiding
Power BI is hèt toonaangevende platform voor data-analyse. Niet verrassend dus dat veel managers zich afvragen of Power BI ook voor hun organisatie ingezet kan worden. Maar om succesvol te werken met Power BI, is het belangrijk om goed te begrijpen dat Power BI een andere manier van omgaan met data met zich mee brengt. Niet alleen heb je nieuwe vaardigheden nodig, ook conceptueel betekent Power BI een fundamentele verandering – of je nu werkt met Excel of een klassiek BI-platform gebruikt. Power BI vereist een andere mindset.

In deze PreCon maak je kennis met de fundamentele concepten van Power BI en leer je wat Power BI wezenlijk anders maakt dan andere BI-oplossingen. We gaan hierbij niet te diep in op de techniek, maar besteden vooral aandacht aan de business impact van Power BI.

Deel 1: Power BI, waarom eigenlijk?
We benaderen Power BI aan de hand van het Vijflagenmodel. Dit model geeft richting aan vraagstukken rond architectuur van analytics-oplossingen. Maar het kan ook worden gebruikt om te bespreken wat de rol van Power BI is in een organisatie. De centrale vraag hierbij is: wat willen we bereiken met een BI-oplossing, en wat betekent dat voor hoe BI voor jouw organisatie zou moeten werken?

Deel 2: Werken met data
Power BI levert inzichten uit data. Bedrijfsprocessen genereren steeds meer gegevens in vormen die steeds meer divers worden. Het verzamelen van data en het voorbereiden van data op analyse is vaak een moeizaam proces. We laten zien hoe dit in een Power BI-gebaseerde oplossing kan worden aangepakt, en welke mogelijkheden je hiervoor in Power BI tot je beschikking hebt.

Deel 3: Gegevens analyseren met DAX
De kracht van Power BI zit vooral in de rekenkracht die met de functietaal DAX wordt ontsloten. Het belang van berekeningen in DAX wordt vaak onderschat. Je maakt kennis met deze taal en de principes van rekenen met DAX. Je krijgt hiermee inzicht in waarom Power BI echt fundamenteel anders is dan een klassieke BI-oplossing.

Deel 4: Van resultaat naar inzicht en actie
Data-analyse is leuk, maar krijgt pas echt waarde als het inzichten oplevert die je begrijpt en waarop je actie kan ondernemen. Het is daarom belangrijk om resultaten van analyses op een effectieve manier te presenteren. Het gaat hierbij niet maar om mooie plaatjes, maar om een manier van rapporteren die de vervolgstap als uitgangspunt neemt. We laten je zien wat de onderliggende principes van Power BI-rapporten zijn. Ook leer je welke mogelijkheden Power BI biedt om inzichten om te zetten in actie.

Deel 5: Samenwerken rond inzichten
Veel BI-projecten lijden onder gebrekkige adoptie van de resultaten binnen de organisatie. Het is daarom belangrijk om expliciet aandacht te besteden aan hoe inzichten aan de juiste medewerkers beschikbaar worden gesteld en dat behoeften aan nieuwe inzichten effectief en snel worden geïmplementeerd. We laten zien op welke manier het Power BI platform hier invulling aan geeft.

Henk Vlootman
Henk Vlootman is een senior Power BI, Excel en Power Platform consultant. Daarnaast spreekt hij tijdens congressen in binnen- en buitenland. Door zijn kennis van Excel en Power BI is Henk met name betrokken bij transitie processen, waarbij organisaties naast Excel Power BI oplossingen willen implementeren. Daarnaast schrijft Henk boeken. Samen met Michiel Rozema heeft Henk het boek “Extreme DAX” (2022, Pack Publishing) geschreven. Zijn eerste boeken gingen over Excel, de drie laatste boeken gingen over DAX binnen Power Pivot en Power BI. Sinds 2013 ontving Henk jaarlijks de Microsoft Most Valuable Professional, eerst voor zijn bijdragen binnen het vakgebied Excel, de laatste jaren vanuit het Data Platform (Power BI).

Henk is mede oprichter en oud-voorzitter van de Power BI gebruikersgroep en mede verantwoordelijk voor de organisatie van diverse Power BI gebruikersdagen.

Michiel Rozema

Michiel Rozema behoort tot de top van Power BI en DAX experts in de wereld. Hij wordt dan ook veel gevraagd om te spreken tijdens congressen. Michiel heeft gewerkt als Data Insight Lead voor Microsoft, Nederland, waar hij verantwoordelijk was voor Data & Analytics business. Hij was verantwoordelijk voor de lancering van Power Pivot in Excel en Power BI in Nederland. Tijdens zijn Master studie in Wiskunde en Operationeel Onderzoek, legde hij de basis voor zijn interesse in het omzetten van data naar inzichten. Michiel heeft drie boeken geschreven, waaronder het Engelstalige “Extreme DAX”. Michiels’ kennis en kunde is door Microsoft erkent: hij ontving sinds 2019 jaarlijks de Microsoft Most Valuable Professional award binnen het Data Platform domein.

Michiel is mede oprichter en oud-secretaris van de Power BI gebruikersgroep en mede organisator van diverse Power BI gebruikersdagen.

In 2018 bundelde Henk Vlootman en Michiel Rozema hun kennis in het bedrijf Quanto, Collective Analytics. Quanto is gespecialiseerd in implementatie van Power BI / Power Platform oplossingen in middelgrote tot grote organisaties. Binnen de visie van Quanto behoort de Business Intelligence niet direct en alleen tot het domein van de ICT, maar is het ook een integraal onderdeel van de business.

Prijs: € 350 ex BTW.

Registratie: Selecteer in onderstaand formulier “Precon – Business managers (alleen donderdag)” en klik op “Bestellen”.

Register